tiistai 5. helmikuuta 2019

AVI, tuo valvova elin ja markkinavoimat


Jaa, että mistäkö otsikko tuli mieleen? Juuri viikon aikana toiminimiyrittäjänä olen AVIlle (Aluevalvontavirasto) toimittanut viime vuoden raportin työstäni. Kysyttiin, työskenteletkö samassa toimipisteessä, vastaus kyllä. Kysyttiin, montako asiakasta olen hoitanut, vastasin määrän. Siinä se. Aville raportointi. Kiinnostuneita ollaan määristä, ei todellakaan laadusta. 

Ja mistäkö muusta tuli mieleen, tämä valvovan elimen toiminta…esimerkiksi tästä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005991254.html tai tästä https://yle.fi/uutiset/3-10632660
 
No, kuinka tämä valvova viranomainen saataisiin tekemään ja toteuttamaan tehtäväänsä. Eli mm terveysalan töiden ja toimijoiden valvomista. Ja mitä niille pitäisi tehdä, jotka toimivat moraalittomasti, rahanahneesti, jotka jättävät noudattamatta tehtyjä sopimuksia tai rikkovat räikeästi kaikkia hyviä tapoja, inhimillisyyttä jne. Nyt esille tulleet vanhustenhoidon törkeät epäkohdat ovat seurausta rahan ahneudesta, siitä kun, millään muulla kuin viivan alle jäävällä katteella on merkitystä. Yritysten tehtävä on tuottaa voittoa, keinolla, millä hyvänsä. Ne eivät harjoita hyväntekeväisyyttä. Niiden tarkoitus on tahkota rahaa. Rahaa ja voittoa omistajilleen.

Mitä markkinavoimat tottelevat? Niinpä. Rahaa. Muistatteko, mikä hätä isoilla yhtiöillä oli saada tietosuojakäytännöt kuntoon viime keväänä. https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/tallainen-on-tietosuoja-asetus-jopa-20-miljoonan-sakot-uhkaavat-rikkojia-6606546 Tuossa tiivistelmä sanktioista, joista yritykset olivat vaarassa saada, mikäli hommat eivät hoidu. Yrityksiltä tuli ilmoituksia sieltä ja täältä, kuinka tietosuojakäytäntöä on muutettu. Sen toteutuminen perustui sakkomaksuihin, jotka olivat 20 miljoonaa per yhtiö tai 4% edellisen vuoden liikevaihdosta, jos homma ei ole siihen ja siihen mennessä kunnossa. Kylläpä oli muuten tehokas keino saada yrityksen tietoturva-asiat kuntoon. 

Eli summasummarum. Markkinavoimat tottelevat rahaa. Kun asetetaan ahneudelle raja ja riittävät rangaistukset, tulevat myös käytännön asiat kuntoon. Esimerkki. Mummon tai ukin toistuvasta laiminlyönnistä varoitus ja jos homma ei tule kuntoon, lävähtää muutaman miljoonan sakko tai parhaimmassa tapauksessa totaalinen toimintakielto alalla toimimiseksi. 

Eli kysymys on todellakin tahtotilasta, halutaanko valvonta tai järjestelmä saada kuntoon. Mitä markkinavoimat tottelevat. Sitä rahaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti