keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Pidetään huolta lasten ja nuorten koulutuksesta

Populismia parhaimmillaan esittävät valtapuolueet. Pistetään lapset aiemmin kouluun, vaatii kokoomus. Jatketaan oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi, vaatii keskusta. Siis mitä, lisää rahaa lapsien ja nuorten koulutukseen, jota ollaan vuosikausia leikattu? Miksi Suomi on ollut koulutuksen ja oppimisen kärkimaita?

Perusopetukseen tehdyt leikkaukset ovat suurin syy siihen, että oppimisen taso laskee ja lapset sekä nuoret syrjäytyvät. Ennaltaehkäisevät toiminnot, kuten kouluterveydenhuolto, kuraattori- ja psykologipalvelut, erityisopetus on ajettu alas. Ryhmäkoot kasvavat, integraatiota on perusteltu ties millä ja miten.
Miksi lapsiin ja nuoriin ei sijoiteta silloin, kun he ovat perusopetuksessa? Vuoden aikaistaminen koulunkäynnissä tai vuoden lisääminen koulunkäyntiin ei ratkaise oppimiseen ja tarvittavaan tukeen liittyviä asioita. Peruskoulutusta lähtee nuoria, jotka eivät osaa lukea. Siis mitä?

Palataan muutamia askeleita taaksepäin, otetaan takaisin se hyvä, mitä meillä on ollut. Sijoitetaan perusopetukseen ja lopetetaan muu höyryäminen. Laadukas perusopetus riittävine tukitoimineen ympäri Suomen takaa hyvät lähtökohdat jokaiselle lapselle ja nuorelle. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen! Se on jo olemassa.

Pidetään huolta suomalaisista lapsista ja nuorista. He ovat tulevaisuus, johon kannattaa sijoittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti