tiistai 19. maaliskuuta 2019

Miksi kaiken pitäisi olla ilmaista myös rikkaille?


Toisen koulutusasteen ilmaisuus tuntuu olevan yksi keskeinen vaaliteema. Koulutushan on Suomessa ilmaista. Ei lukukausimaksuja. Näin on hyvä.

Mutta nyt vaaditaan kaikkea, kaikille ilmaiseksi. Mihin tämä perustuu? Eikö kodilla, perheillä ole enää minkäänlaista vastuuta omista lapsista, nuorista? Juu tiedän kyllä, että kirjat maksavat. Mutta eikö näin ole ollut aina? YMMÄRRÄN VARATTOMIEN PERHEIDEN JA NUORTEN TUKEMISEN, siihen hyvinvointivaltion toiminta perustuu. Mutta, että myös toimeentulevien perheiden lasten tulisi saada kaikki ilmaiseksi? Meidän perheen lasten, kaksi työssä käyvää aikuista, tulisi saada kirjat ilmaiseksi? Miksi?

Itse ajattelen asiasta näin. Tämä on tulonsiirto hyväosaisille. Aivan kuten kokoomuksen sotemalli olisi sitä ollut. Myös kirjakustantamot odottavat kädet syyhyten, kun pääsevät ilmaisen, veronmaksajilta tulevan, automaattisen, rahan kimppuun. Saatte uskoa, että kirjasarjat "täytyy" uusia vähintään joka toinen vuosi. On keksitty jälleen pyörä, rahakas sellainen.

Itse lähtisin tukemaan vähävaraisia opiskelijoita seuraavalla tavalla. Kouluilla on omat kirjastot. Oppilaitos hankkii, joka kerta, kun kirjasarja muuttuu, riittävän lainattavan määrän kirjoja. Jos kyseessä digimateriaali, koulu antaa salasanat niitä tarvitseville. Eli maksutonta välineistöä ja materiaalia annetaan niille, jotka sitä tarvitsevat.

Kun rahan jakamista ja sen järkevää käyttöä on mietittävä, ei jaeta sitä ILMAISEKSI kaikille. Miksi pitäisi? Ja vielä... Eikö tämä olisi myös ilmastoteko? Kierrättäminen? Vai koskeeko ilmastoystävällisyys vain liikennettä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti